Egentlig er det ikke magekramper, men heller kramper i livmor. Typiske menssmerter sitter nederst i underlivet eller bak i ryggen og vanligvis kommer de snikende omtrent samtidig som menstruasjonen begynner. Menstruasjonssmerter skyldes sammentrekninger i livmorens muskulatur som utløses av bestemte signalstoffer, prostaglandiner, som ellers er naturlige for livmorens funksjon.

Det som skjer er at livmoren, som har forberedt seg på en eventuell graviditet, først stopper blodtilførselen til livmorslimhinnen, og deretter støter den ut ved hjelp av disse muskelkrampene. I løpet av syklusen dannes så en ny livmorslimhinne som er klar for å ta seg av et eventuelt befruktet egg.

Kvinner opplever varierende grad av menssmerter. Grunnen til at noen har sterkere kramper enn andre, antas å ha noe å gjøre med at prostaglandin-nivåene kan variere. Kvinner som sliter med kraftige menssmerter har prostaglandin-nivåer i blodet som er 5-13 ganger høyere enn hos kvinner som ikke får kramper. Mange kvinner har opplevd og måtte gå hjem fra skole eller jobb på grunn av smertene. Dette kan oppleves urettferdig når det er andre som ikke opplever smerte i det hele tatt når de har mensen.

50%

Over halvparten av alle kvinner opplever menstruasjonssmerter i ungdomsårene
(Kilde: www.ntu.no)

Det er flere ting du kan gjøre for å lindre smertene. Mange synes det hjelper å holde seg varm, ta et varmt bad, legge varmefllaske på mage/rygg og drikke noe varmt. Trening kan også være en effektiv lindring mot menssmerter, så det er ingen grunn til å hoppe over gymtimen. Du kan også godt svømme når du har menstruasjon, men bruk tampong, og skift før og etter bad.

Trenger du smertestillende tabletter, kan det anbefales å bruke et betennelsesdempende produkt slik som Proxan. Ta en tilstrekkelig dose og les pakningsvedlegget nøye. Det er også velkjent at p-piller reduserer plagene hos mange. P-piller er et godt alternativ hvis du samtidig har beov for prevensjon. Menssmertene vil vanligvis gå over av seg selv etter noen dager, men for noen kan det være grunn til å gå til gynokologen og få en sjekk.

 

Kilder: lommelegen.no, helsenett.no, apotek1.no, nettdoktor.no

 
 

Proxan har lang virketid og man vil kunne oppnå smertelindring med kun to doseringer i døgnet.