1. Vask hendene grundig

Start med å gni såpe godt inn på hendene, som skylles av med lunkent vann. Har du ikke vann og såpe i nærheten kan du bruke desinfiserende håndsprit om hendene ikke er synlig skitne. Engangshansker kan også brukes ved sårstell.

2. Fjern skitt fra såret

Skitt/smuss i såret må fjernes for å forebygge infeksjoner. Fjern skitt med sterilt saltvann, for eksempel Pyricare®. Rent vann fra springen kan brukes dersom dette er det eneste du har tilgjengelig.

3. Desinfiser såret

Desinfiser såret med flytende sårvask, for eksempel Pyrisept®. Sårservietter som er innsatt med desinfiserende væske kan også brukes, og er fine å ha med seg på tur. Ved noen typer sår, hvor man er redd for å få en infeksjon eller hvor man er usikker på om man har fått renset såret godt nok, kan antiseptiske salver brukes. De får ikke såret til å gro raskere, men de kan motvirke infeksjon og lar kroppens reparasjonssystem lukke såret mer effektivt.

4. Stopp blødninger ved å trykke lett mot såret og heve kroppsdelen

Bruk en ren klut eller en bandasje for å trykke direkte på stedet, hold kroppsdelen høyt. Hvis blødningen ikke gir seg i løpet av 20-30 minutter anbefales det å kontakte lege.

5. Legg på en egnet bandasje, plaster eller tape

Generelt anbefales det å skifte bandasje/plaster minst en gang daglig ved små sår eller kutt, eller hvis bandasjen blir våt eller skitten. Dette for å gi såret ro til å gro, samtidig som det holder seg rent. Velg et plaster som dekker hele området og som ikke fester seg i såret. Det er viktig at man følger råd fra lege og/eller sykepleier hvis man har fått beskjed om noe annet, for eksempel ved stell av operasjonssår eller lignende.

6. Når bør lege kontaktes?

  •  Hvis såret spriker eller blør mye. Forbind såret for å stanse blødningen og oppsøk lege.
  • Hvis det er så forurenset at du ikke greier å rense det.
  • Hvis du tror nerver er ødelagt.
  • Hvis såret ikke gror eller det er tegn på infeksjon i såret. Symptomer på infeksjon i såret er at det væsker, blir rødt, varmt og hovner opp.

Kilde: Lommelegen.no

Pyrisept® er et reseptfritt legemiddel som inneholder cetylpyridinklorid og benyttes til rensing av sår. Må ikke brukes i ørene eller i øynene. Les nøye på pakningen og pakningsvedlegget før bruk.